Novigradska je dagnja drugačija i ukusnija od drugih iz Jadrana i Europe

Panel organoleptičkog ocjenjivanja poznatog novigradskog školjkaša

U organizaciji Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru i Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije - AGRRA-a

Na izradi projekta izrade specifikacije proizvoda za izradu zaštićene oznake izvornosti Novigradske dagnje jedna od završnih aktivnosti je bio i panel odnosno ocjenjivanje organoleptičkih svojstava ove, po mnogima najukusnije dagnje.

Ocjenjivački panel, kojeg je organizirao Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru koji je i nositelj cijelog projekta, održan je jučer u restoranu 'Barbakan" sveučilišnog Poslovnog centra. U panelu je sudjelovalu 20-ak kušača koji su ocjenjivali uzorke daganja prikupljenih s tri različita izgajališta – jednoga talijanskog, te dva hrvatska, od kojih je jedno uzgajalište bilo u Novigradskom moru.

Ocjenjivači nisu znali porijeklo uzoraka, a ocjenjivali su izgled, miris i teksturu svježih te miris, okus i teksturu kuhanih uzoraka. I mi smo bili dio ocjenjivačkog panela pa nakon svega moramo priznati da smo svi lako prepoznali dagnju uzgojenu u Novigradskom moru te ih lako razlikovali od drugih uzoraka. To autorima projekta, a cijeli je predstavio njegov voditelj doc.dr.sc.Tomislav Šarić, i nije bio primarni cilj. Naime, pravi je cilj bio otkriti sva organoleptička svojstva novigradske dagnje koju, kako su neka druga istraživanja istog tima zadarskog Sveučilišta pokazala, mnogi kod nas lako prepoznaju i razlikuju od daganja uzgojenih drugdje na Jadranu i u inozemstvu.

Naime, dr.sc.Šarić je kazao kako je provedena anketa 574 ispitanika o njihovim iskustvima i poznavanju ovog školjkaša koja je pokazala da većina ispitanih zna razlikovati najbolju, novigradsku od drugih daganja.

Branimir Bašdarić iz Udruge 'Novigradska dagnja' kazao je da je i ovaj panel "kraj početka" ozbiljno posla brendiranja i zaštite dagnje Novigradskog mora da da će oznaka izvornosti tek nametnuti nove obaveze na koje će prave odgovore tek dati tržište.

Zadarsko Sveučilište podupire ovaj projekt pa je panel podravilo dvoje prorektora, prof.dr.sc. Neda Balić Nižić i prof.dr.sc. Slaven Zjalić.

Sudionici panela su nakon službenog organoleptičkog ispitivanja uživali u buzari i rižotu od novigradske dagnje de Degara vinima, a svi ostali će to isto moći na velikoj fešti od daganja – Dagnjari - u Novigradu 30.lipnja.